چگونه از طریق کار به آلمان مهاجرت کنیم؟ شاید این سوالی باشد که به عنوان یک متقاضی مهاجرت در ذهنتان دارید. در این مقاله از موسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان، میخواهیم پاسخ این سؤال را بررسی کنیم و شما را با همه جوانب مهاجرت کاری به آلمان و اخذ ویزای کار این کشور آشنا کنیم.
آلمان پنجمین کشور ایده آل برای مهاجرت است، چرا که این کشور از نظر اقتصادی، سیستم آموزشی و فرصتهای شغلی در سطح بالایی قرار دارد. شاید به همین خاطر است که بسیاری از مردم سراسر جهان به دنبال راهی برای مهاجرت به کشور آلمان هستند.
روشهای مهاجرتی گوناگونی وجود دارد که البته بسته به این که از چه کشوری میآیید، قدری متفاوت است. در زیر انواع روشهای مهاجرت به آلمان را ذکر کردهایم.
- مهاجرت کاری به آلمان
- مهاجرت از طریق تحصیل در آلمان
- مهاجرت به آلمان برای کارآفرینان (سرمایه گذاری در آلمان)
- مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
- پناهندگی آلمان
نکته: (پناهنده شدن در آلمان به هیچ عنوان توصیه نمیشود و موسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان هیچ گونه خدمتی در این زمینه ارائه نمیکند).
از میان همه روشهایی که نام بردیم، میخواهیم مهاجرت کاری به آلمان را توضیح بدهیم تا هیچ سوالی در ذهنتان باقی نماند و به راحتی بتوانید با این روش، مهاجرت به آلمان از طریق کار را تجربه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه خواندن ادامه مطلب را از دست ندهید.
شرایط مهاجرت کاری به آلمان
برای مهاجرت به آلمان از طریق کار، باید شرایط لازم را داشته باشید. ما در زیر به برخی از الزامات اشاره میکنیم.
- ثابت کردن تمکن مالی
با هر هدف و روشی که مهاجرت به آلمان را در پیش میگیرید، باید اثبات کنید که به لحاظ مالی، امکان زندگی در کشور آلمان و تأمین هزینههای لازم را دارید. برای کار در آلمان و مهاجرت از این طریق نیز باید یک آستانه مالی قابل قبول داشته باشید. حتی اگر در آلمان مشغول به کار نیز هستید، باید بودجه اولیه برای تأمین هزینههای خود را در اختیار داشته باشید تا زمانی که حقوق دریافت کنید.
- داشتن بیمه سلامت
اگر پوشش بیمه درمانی مناسبی نداشته باشید، نمیتوانید به آلمان مهاجرت کنید. برای دریافت بیمه درمانی آلمان بهتر است پیش از مهاجرت اقدام کنید، چرا که به این ترتیب میتوانید مطمئن باشید که آیا مقامات آلمان، بیمه درمانی افراد خارجی را میپذیرند یا خیر. همچنین بهتر است اطلاعات لازم در مورد بیمه درمانی برای مشاغل آزاد، کارمندان و مهاجران در آلمان را نیز بررسی کنید.
- تسلط اولیه به زبان آلمانی
شما برای زندگی در آلمان، باید آلمانی بدانید. چارچوب و مرجع مشترک اروپایی برای زبانها دارای سه سطح مهارتی زبان با درجه بندی به شکل A، B و C است. هر یک از این سطوح نیز 2 بخش دارند. مهارت زبان A1/A2 سطح پایه، B1/B2 سطح متوسط و مسلط به زبان، C1/C2 نیز سطح پیشرفته زبان را نشان میدهند.
برای مهاجرت به آلمان شما باید در امتحانات شرکت کرده و در آنها حداقل تا سطح B1 یا B2 قبول شوید. البته اگر میخواهید اقامت دائم بگیرید، به مهارت بالاتر زبان یعنی سطوح C1 و C2 نیاز دارید.
- گرفتن ویزای آلمان
هر کسی که بتواند در آلمان کار پیدا کند، میتواند برای مجوز کار در آلمان درخواست بدهد، اما روند درخواست و شرایط آن بسته به جایی که شما از آن آمدهاید متفاوت است. بنابراین با توجه به ملیت، 3 دسته وجود دارد که عبارتند از:
- شهروندان اتحادیه اروپا / منطقه اقتصادی اروپا / سوئیس
اگر شهروند اتحادیه اروپا، سوئیس، لیختن اشتاین، نروژ یا ایسلند هستید، برای کار در آلمان نیازی به درخواست ویزا یا مجوز ندارید. شما باید فقط در صورتی که قصد دارید بیش از سه ماه در آلمان باشید، اقامت خود را ثبت کنید. برای ثبت اقامت، باید به اداره ثبت اقامت محلی یا اداره مهاجرت مراجعه کنید.
2. شهروندان ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی
اگر اهل ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی هستید، میتوانید به آلمان بروید، کار پیدا کنید و مستقیماً از اداره مهاجرت آلمان برای اجازه کار و اقامت خود درخواست بدهید. همچنین برای استخدام از سفارت آلمان در کشور خود نیازی به دریافت ویزای ورود ندارید.
3. شهروندان سایر اتباع غیر اتحادیه اروپا
اگر از کشور دیگری غیر اتحادیه اروپا هستید (خارج از ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی) باید همراه با درخواست مجوز کار، مراحلی را نیز طی کنید. این مراحل عبارتند از:
- پیدا کردن کار
- اقدام برای ویزای ورود از سفارت آلمان برای مقاصد کاری (شما باید به اداره مهاجرت ثابت کنید که با هدف اشتغال وارد آلمان شدهاید، نه برای گردشگری).
- سفر به آلمان و درخواست اجازه کار و اقامت در اداره مهاجرت این کشور
مهاجرت کاری به آلمان چه مراحلی دارد؟
آلمان با کمبود کارگران ماهر و نیروی کاری جوان مواجه است. چرا که بسیاری از جمعیت آلمان را افراد پیر تشکیل دادهاند و فرصتهای شغلی بسیاری نیز در این کشور وجود دارد.
آلمان دائماً به دنبال مهندسان، متخصصان فناوری اطلاعات، کارکنان پزشکی و سایر متخصصان واجد شرایط است. به منظور تشویق چنین افرادی برای مهاجرت به آلمان، مقامات مهاجرتی برای خارجیان شرایط سخت گیرانه را کاهش دادهاند.
بنابراین، یکی از محبوبترین راههای مهاجرت به آلمان، یافتن کار در این کشور است. مراحل مهاجرت به آلمان برای کار به شرح زیر است:
- یافتن کار در آلمان برای مشاغلی که اتباع خارجی را میپذیرند.
- اقدام برای ویزای کار و استخدام در آلمان.
- مهاجرت به آلمان و دریافت مجوز اقامت کاری.
علاوه بر این، برای دریافت اجازه اقامت از طریق کار در آلمان، کارفرما و کارمند باید ثابت کنند که:
- کمبود نیروی کاری از آلمان یا اتحادیه اروپا وجود داشته و بنابراین آنها نمیتوانستند این موقعیت را پر کنند.
- اینکه کارمند از نظر حقوق و محیط کار مانند سایر کارمندان آلمانی شرایطی یکسان دارد.
- اینکه کارمند تمام شرایط تحصیلی و تجربه کاری برای موقعیت شغلی مورد نظر را برآورده میکند.
- اینکه شرکتی که کارمند را استخدام میکند، تمام نیازهای مقامات آلمانی همچون مدارک ثبت نام و گواهینامه را ارائه میکند.
به عنوان یک کارمند در آلمان، تا زمانی که اجازه اقامت شما اعتبار داشته باشد، فرصت کار خواهید داشت. اگر کارفرمای شما بخواهد رابطه کاری شما را حتی پس از نزدیک شدن به انقضای مجوز کارتان ادامه دهد، میتوانید برای تمدید مجوز و یا حتی برای اقامت دائم آلمان اقدام کنید.
بازار کار آلمان چگونه است؟
بر اساس آمارهای آژانس کار فدرال آلمان، این کشور به بیش از 400000 مهاجر ماهر در هر سال نیاز دارد تا بتواند تقاضای خود را برای نیروی کار، تأمین کند.
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، دلایلی همچون پیری جمعیت، وجود فرصتهای شغلی بسیار و اقتصاد قوی آلمان، نیاز به نیروی کاری ماهر را افزایش داده است. بنابراین بازار کار آلمان برای مهاجران مناسب است. البته برخی از مشاغل بسته به نیاز این کشور پذیرش بالاتری دارند که عبارتند از:
- متخصصان فناوری اطلاعات
- مشاوران
- تحلیلگران داده
- توسعه دهندگان نرم افزار
- پزشکان
- مهندسان کامپیوتر
- مهندسان مکانیک و خودرو
- مهندسان برق
- مهندسان عمران
- دانشمندان
- ریاضیدانان
- پرستاران و کارکنان مراقبت ارشد
- تکنسینهای الکترونیک یا برق
- و …
در حال حاضر در آلمان بیش از 470000 فرصت شغلی خالی وجود دارد. این مشاغل فرصت خوبی را به افراد محلی و خارجیها و مهاجران میدهد.
دسته بندی مجوزهای کار در آلمان
انواع مختلفی از مجوزهای کار در آلمان بر اساس شرایط و نوع شغل وجود دارند که عبارتند از:
- مجوز کار عمومی: اگر شغلی در آلمان پیدا کردهاید که امکان انجام آن که توسط یک تبعه اتحادیه اروپا نبوده، میتوانید برای این نوع مجوز کار در آلمان درخواست بدهید.
- مجوز کار با مهارت بالا: اگر یک کارگر ماهر با تجربه زیاد و درآمد بالا هستید، میتوانید برای این نوع مجوز کار اقدام کنید.
- مجوز کار با کارت آبی اتحادیه اروپا: اگر حقوق شما حدوداً 60 هزار یورو در سال باشد و قصد استخدام در شغلی که با کمبود نیرو مواجه است را دارید، میتوانید برای کارت آبی اتحادیه اروپا (Blue card) درخواست بدهید.
- مجوز کار برای فریلنسرها: اگر فریلنسر یا خوداشتغال هستید و میتوانیدم ثابت کنید که مشتریان احتمالی دارید، میتوانید برای این نوع مجوز درخواست بدهید.
نکته مهم: (شما نمیتوانید از طریق ویزای توریستی وارد آلمان شوید و درخواست مجوز کار را ارسال کنید).
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای کار آلمان
مدارکی که هنگام درخواست برای اجازه کار و اقامت در آلمان نیاز دارید عبارتند از:
- گذرنامه معتبر
- عکس با اندازه مخصوص گذرنامه که اخیراً گرفته شده باشد.
- فرم درخواست برای اجازه اقامت
- فرم استخدام و قرارداد کاری یا پیشنهاد شغلی که مدت زمان استخدام و همچنین حقوق شما را بیان میکند.
- گواهی ثبت درخواست مجوز کار
- اجاره مسکن به همراه نامه تأییدیه کتبی اقامت از صاحبخانه
- اصل و کپی مدرک تحصیلی یا دانشگاهی
- ارائه مدرک برخورداری از بیمه سلامت (بیمه نامه قانونی، کارت سلامت الکترونیک و تأییدیه بیمه سلامت)
- ارائه یک رزومه کامل از سوابق تحصیلی و کاری خود
- اثبات تمکن مالی از سوی بانک
- باید دلیل درخواست کاری خود را ذکر کنید.
- ارائه مدارک مبنی بر نداشتن سوء سابقه کیفری
- ارائه هر مدرک دیگری که اداره مهاجرت آلمان ممکن است درخواست کند.
مالیاتهایی که باید به عنوان یک کارمند خارجی در آلمان باید بپردازید
پس از دریافت مجوز کار آلمان و شروع به کار در این کشور، باید مالیات بر درآمد بپردازید. نرخ مالیات بر درآمد در آلمان از 14٪ شروع میشود و تا حداکثر 45٪، بر اساس میزان درآمد شما پیش میرود. اگر درآمدتان کمتر از حدود 10 هزار یورو در سال باشد، از پرداخت مالیات بر درآمد معاف هستید.
آیا میتوانم از طریق مهاجرت کاری به آلمان، خانوادهام را نیز با خود همراه کنم؟
اگر مجوز کار و اقامت آلمان را دارید، میتوانید از طریق ویزای همراه، اعضای نزدیک خانوادهتان را برای زندگی در آلمان با خود بیاورید. اعضای نزدیک خانواده موارد زیر را شامل می شوند:
- همسر یا شریک زندگی رسمی شما
- فرزندان خردسال شما و حتی فرزند خواندههایتان
- کودکان بالغ تان که به شما وابسته هستند
خانواده شما ممکن است همزمان با شما یا قبل از اینکه در آلمان مستقر شوید، برای ویزای خود اقدام کنند. فرآیند این درخواست مشابه درخواست مجوز کار آلمان است؛
بنابراین اگر اعضای خانواده شما دارای تابعیت آمریکایی، استرالیایی، کانادایی، اسرائیلی، ژاپنی، نیوزلندی، سوئیسی یا کره جنوبی هستند، پس از آمدن به آلمان میتوانند برای اجازه اقامت و الحاق خانواده درخواست بدهند.
اگر هم اعضای خانواده شما از کشور دیگری غیر از اتحادیه اروپا هستند، باید از سفارت آلمان در کشور خود برای دریافت مجوز اقدام کنند.
در صورتی هم که اعضای خانواده شما از کشورهای اتحادیه اروپا یا منطقه اقتصادی اروپا هستند، اصلاً نیازی به ویزا یا اجازه اقامت ندارند. آنها به سادگی میتوانند با شما به آلمان نقل مکان کنند و اقامت خود را ثبت نمایند.
انواع ویزای طولانی مدت برای کار در آلمان
شما میتوانید با هدف کار در آلمان برای ویزای اقامت طولانی مدت با ویزاهای زیر درخواست بدهید:
ویزای کار: اگر در حال حاضر یک پیشنهاد شغلی در آلمان دارید، این ویزا را باید تهیه کنید.
ویزای خوداشتغالی یا ویزای فریلنسری آلمان: اگر میخواهید یک کسب و کار در آلمان ایجاد کنید یا به عنوان یک فرد مستقل در این کشور به کار آزاد بپردازید، باید برای دریافت این ویزا اقدام کنید.
ویزای جستجوی کار: اگر میخواهید در زمان اقامت در آلمان به دنبال کار بگردید باید این ویزا را تهیه کنید.
ویزای کار به عنوان Au Pair (خدمتکار خانگی): او پِرها خدمتگذارانی هستند که در قالب پرستار کودک، خدمتکار و … همراه با خانواده هستند و به نوعی جزئی از خانواده شما محسوب میشوند. برای جوانانی که مایل به یادگیری بیشتر در مورد فرهنگ و زبان آلمانی هستند، اقدام برای این ویزا توصیه میشود.
ویزای تعطیلات کاری: برای شهروندان چندین کشور که قراردادهای ویزای تعطیلات کاری را با آلمان امضا کردهاند، امکان اخذ این ویزا وجود دارد.
چگونه برای ویزای کار آلمان اقدام کنیم؟
مراحل گام به گام درخواست ویزای کار آلمان به شرح زیر است:
- یک پیشنهاد شغلی در آلمان دریافت کنید.
- بررسی کنید که آیا برای اقامت طولانی مدت به ویزای آلمان نیاز دارید یا خیر.
- دریابید که کجا باید درخواست ویزای خود را ارسال کنید.
- تمام مدارک مورد نیاز را طبق دستورالعمل اداره مهاجرت آلمان جمع آوری کنید.
- برای مصاحبه ویزا وقت بگیرید.
- هزینه ویزای کاری آلمان را پرداخت کنید.
- در مصاحبه شرکت کنید.
- منتظر پاسخ در مورد درخواست ویزای خود باشید.
- مدارک مورد نیاز برای ویزای کار آلمان را به سفارت یا کنسولگری مربوطه ارائه دهید.
زمان رسیدگی به ویزای کار آلمان چقدر طول میکشد؟
زمان پردازش ویزای کار طولانی مدت آلمان ممکن است از 1 تا 3 ماه پس از ارائه درخواست شما طول بکشد. توجه داشته باشید که زمان رسیدگی به ویزای کاری شما در آلمان به عواملی همچون تعداد درخواستهایی که سفارت در آن زمان دریافت میکند و همچنین وضعیت و ملیت شما بستگی دارد.
ویزای 6 ماهه برای جستجوی کار در آلمان
مهاجرت به آلمان برای حداکثر 6 ماه با هدف جستجوی کار امکان پذیر است. برای اتباع غیر اتحادیه اروپا که صلاحیت آنها توسط سازمان مربوطه در آلمان به رسمیت شناخته شود، امکان دریافت ویزای جستجوی کار وجود دارد.
کارگران خارجی که بودجه کافی برای حمایت از خود در طول مدت اقامتشان را دارند و دانش آلمانی آنها حداقل در سطح B1- B2 چارچوب مرجع مشترک اروپاییان است، میتوانند برای ویزای جستجوی کار آلمان درخواست بدهند.
این ویزا به دارنده اجازه میدهد که حداکثر 10 ساعت در یک هفته کار کند. به این ترتیب او و کارفرمای آلمانیاش میتوانند بفهمند که آیا مناسب کار با یکدیگر هستند یا خیر.
مهاجرت به آلمان به عنوان کارآموز
دانشجویان غیر اتحادیه اروپا با کمتر از 25 سال سن، سطح دانش زبان آلمانی B2 و توانایی تأمین مالی خود میتوانند با توجه به قوانین جدید به دنبال یک محل کارآموزی در آلمان باشند.
این متقاضیان باید گواهی پایان تحصیل از یک مدرسه آلمانی را در خارج از کشور خود ارائه دهند. این مدارک به فرد حق دریافت آموزش عالی را میدهد. با داشتن اجازه اقامت برای دوره آموزش حرفهای، یک خارجی میتواند در دوره زبان آلمانی، اعم از عمومی یا مرتبط با شغل خود شرکت کند.
هزینه ویزای کار آلمان چقدر است؟
هزینه ویزای کار آلمان حدود 80 یورو است اما با این حال برای اطمینان از هزینه میتوانید با سفارت آلمان در کشور خود تماس بگیرید، چرا که ممکن است بسته به شرایط یا کشور مبدأ خود، از شما خواسته شود هزینههای بیشتر یا کمتری را بپردازید. به خاطر داشته باشید که در صورت ریجکت شدن ویزای شما، پولتان بازپرداخت نخواهد شد.
مدت زمان ویزای کار آلمان چقدر است؟
مدت اعتبار ویزای آلمان 1 سال است، اما به مدت مجوز اقامت شما و همچنین مدت قرارداد کاری شما نیز بستگی دارد. بنابراین با امکان تمدید ویزا، تا زمانی که وضعیت شغلی شما تغییر نکند، میتوانید در آلمان به کار مشغول باشید.
بهترین شرایط را برای مهاجرت کاری به آلمان انتخاب کنید برای اینکه بتوانید به شکل موفقیت آمیز و با صرف کمترین زمان و هزینه، ویزای کار آلمان را دریافت کنید، میتوانید به موسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان مراجعه کنید.
وکلای حرفهای این موسسه به شما روش مناسب برای مهاجرت به آلمان را خواهند گفت. همچنین شما میتوانید با اتکا به تجربه بیش از 18 ساله این موسسه، با خیال راحت، مراحل مهاجرت به آلمان از طریق کار یا با هر روش دیگری را تجربه کنید.
سوالات متداول
از طریق مجوز کار و اقامت آلمان می توان خانواده را برای زندگی به آلمان برد؟
بله از طریق ویزای همراه می توان اقدام کرد.
منظور از ویزای جستجوی کار چیست؟
اگر میخواهید در زمان اقامت در آلمان به دنبال کار بگردید باید این ویزا را تهیه کنید.