بیمه مسافرتی چیست ؟
بیمه یکی از مهمترین مواردی است که باعث ایجاد اطمینان خاطر در افراد می شود . از این رو همواره افراد در ابعاد مختلف زندگی به دنبال بیمه های مناسبی هستند که در مواقع آسیب و خسارت بتوان از خدمات آن بهره مند شد . یکی از ابعاد زندگی ، سفر است و بیمه مسافرتی ، یکی از آن بیمه هایی می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد تا در طول سفر با کمترین دغدغه از لحظات خود لذت ببرند . همان طور که می دانید حادثه و مشکلات همواره در کمین است و هرگز نمی توان دانست که در طول سفر چه حوادثی ممکن است رخ دهد . اگر چه بیمه مسافرتی ، هزینه های سفر را افزایش می دهد مانند سایر هزینه ها ، ارزش هزینه کردن را دارد . این بیمه برای پوشش هزینه های پزشکی ، لغو سفر ، گم کردن اسباب سفر و چمدان ها ، سوانح هوایی و دیگر خساراتی که ممکن است در طول سفر با آن مواجه شد چه در سطح بین المللی و چه در سطح داخلی در نظر گرفته شده است . بیمه گذاران در این نوع بیمه تحت پوشش تمام هزینه های درمانی و بیمارستانی از قبیل ویزیت پزشک ، جراحی ، پانسمان ، انواع آزمایش های پزشکی ، مخارج بیهوشی ، هزینه های اتاق عمل و جا به جایی به بیمارستان ، هزینه های دارو ، دندان پزشکی ، بلایای طبیعی ، تروریسم ، زایمان و هر حادثه دیگری می باشد که بیمه گر و بیمه گذار براساس شرایط قرارداد و با رعایت فرانشیر توافق کرده اند ، قرار می گیرند .
قبل از پرداختن به موضوع بیمه مسافرتی بهتر است با برخی از اصطلاحات بیمه آشنا شویم که عبارتند از :
- بیمه شده : در واقع همان بیمه گذار می باشد و به هر فرد ساکن و یا مقیم کشور ایران که کمتر از ۷۰ سال سن داشته و تحت پوشش بیمه نامه معتبر مسافرتی صادره از طرف شرکت بیمه گر باشد، بیمه شده گفته می شود.
- حق بیمه : هزینه ای که بیمه شده در مقابل تعهدات بیمه گر پرداخت می شود و و انجام تعهدات بیمهگر منوط به پرداخت حق بیمه به نحوی که در قرارداد بیمه نامه توافق شده، می باشد .
- موضوع بیمه : جبران هزینه های پزشکی و غیر پزشکی و ارائه سایر خدمات طبق شرایط مندرج در بیمه نامه .
- فرانشیز : بخشی از هزینه ها می باشد که به عهده خود فرد است و توسط بیمه شده پرداخت می شود.
برخی از اصطلاحات تخصصی بیمه مسافرتی نیز به شرح زیر می باشد :
- بستگان درجه اول : شامل همسر قانونی، فرزندان (کمتر از ۱۸ سال)، پدر، مادر، برادر و خواهر بیمه شده است .
- صدمات بدنی : عارضه پزشکی می باشد که به دلیل یک عامل ناگهانی، قهری و خارج از اراده و کنترل بیمه گذار، پس از شروع سفر بیمه شده به خارج به وجود آمده باشد.
- بیماری : هرگونه تغییر در سلامتی بیمه گذار در طول مدت اعتبار بیمه نامه که توسط یک پزشک تشخیص و تأیید شده باشد. لازم به ذکر است که این بیماری مادرزادی و ارثی نبوده و بیمهگذار سابقه آن بیماری را قبل از دریافت بیمه مسافرتی نداشته باشد .
- بیماری حاد : هرگونه تغییر در سلامتی بیمه شده که سبب بستری شدن فرد در بیمارستان شود و بنا به نظر تیم پزشکی، بیمه گذار قادر به ادامه سفر در تاریخ برنامه ریزی شده نباشد و یا این که جان فرد را به خطر بیندازد.
- قرنطینه اجباری پزشکی عبارتند از انجام عملیات ایزوله و محدود کردن اجباری فرد به منظور جلوگیری از فراگیر شدن یک بیماری.
- محدودیت جغرافیایی بیمه مسافرتی : بیمه شدگان بلافاصله بعد از شروع سفر به خارج از ایران، می توانند از مزایای بیمه مسافرتی در سراسر جهان استفاده کنند، به شرط آن که بیماری یا حادثه بیرون از منطقه جغرافیایی مشخص شده در قرارداد و یا در کشورهایی که درگیر جنگ داخلی یا خارجی می باشند، رخ نداده باشد.
- مدت پوشش بیمه مسافرتی : تاریخ اعتبار بیمه نامه مندرج در قرارداد بیمه نامه مسافرتی، مدت پوشش این بیمه نامه را مشخص می کند.
البته خدماتی که شرکت های بیمه ارائه می دهند، ممکن است تفاوت های جزئی داشته باشند ولی اکثر آنها بیشتر حوادث و خسارات سفر را پوشش می دهند. برای تهیه بیمه نامه سفر باید همزمان با رزرو سفر، هتل و پرواز اقدام کرد یعنی پیش از سفر باید آن را در اختیار داشت . بیمه نامه ممکن است چند سفره باشد و تعداد نامحدودی سفر را در یک بازه زمانی خاص، تحت پوشش قرار دهد . در زمینه تامین مخارج پزشکی، بیمه نامه های مختلف با هم تفاوت دارند و ممکن است سطح پوشش آن ها با هم متفاوت باشد . بیمه نامه هایی که سطح بیشتری از مخارج پزشکی را برعهده می گیرند، معمولا برای کشورهایی می باشند که هزینه مخارج پزشکی در آن ها بسیار بالا است مثلا آمریکا.
بیمه مسافرتی چیست ؟ – موارد پوشش بیمه مسافرتی
خطرات و خساراتی که معمولا در بیمه های مسافرتی تحت پوشش قرار میگیرند عبارتاند از:
- فوریت های پزشکی : هزینه های پزشکی و بستری در بیمارستان های خارج از کشور، یکی از مواردی می باشد که بیمه مسافرتی آن را پوشش می دهد. اگر بیمه شده در بیمارستان بستری شود هزینه آن تا سقف بیمه نامه قابل پرداخت است و اگر نیاز به بازگرداندن یا انتقال به مرکز مجهز داشته باشد، شرکت بیمه نسبت به انتقال او به یک مرکز درمانی مجهز یا بازگرداندن به کشور محل اقامت وی اقدام می کند. بیمه پزشکی ممکن است مخارج هر رخداد را تا سقف خاصی پوشش دهد یا حداکثر محدودیت برای استفاده از بیمه تعیین شود.
- مرگ تصادفی : هزینه مراسم کفن و دفن در خارج از کشور یا باز گرداندن جسد متوفی یکی از مواردی می باشد که بیمه ها تحت پوشش می گیرند. اگر بیمه شده در طول مدت سفر خود فوت کند، شرکت بیمه طرف قرارداد شرایط لازم را برای بازگرداندن وی به کشور فراهم می نماید.
- گم کردن، به سرقت رفتن یا آسیب دیدن اسباب سفر، اموال شخصی یا مدارک سفر : اگر در حین ورود فردی چمدان و یا مدارک وی مفقود شود پس از گذشت چند ساعت در صورت پیدا نشدن چمدان، فرد رابه هتل برده و بعد از چند روز فرد را به کشور مبدا به صورت کاملا رایگان باز می گردانند. همچنین تعویق در تحویل بار اگر مشکلاتی برای فرد مسافر در طول سفر ایجاد کند، اقلام ضروری به طور اضطراری برای وی فراهم می شود تا زمانی که بار را تحویل بگیرد.
- لغو سفر، وقفه در سفر یا کوتاه شدن زمان سفر : گاهی به دلایل گوناگون ممکن است سفر لغو شود، زمان سفر کاهش پیدا کند، به تاخیر بیفتد یا حتی مجبور به بازگشت شد.
بیمه مسافرتی چیست ؟ – موارد اختیاری پوشش بیمه مسافرتی
برخی از بیمه های مسافرتی ، هزینه های اضافی را برای پوشش بیمه ارائه میدهند ولی این موضوع بین انواع شرکت های بیمه بسیار متفاوت است . همچنین برای هزینه های خاص می توان بیمه های مجزایی خریداری کرد ، عبارتند از :
- شرایط از پیش موجود مانند آسم و دیابت
- ورزش هایی با ریسک محیط طبیعی مانند اسکی و غواصی
- سفر به کشورهای پرمخاطره به دلیل جنگ، بلایای طبیعی یا اقدامات تروریستی
- حمله شدید بیماریهای از پیش موجود
شرکت های بیمه علاوه بر این موارد، خدمات دیگری نیز به فرد بیمه شده عرضه می کنند که این خدمات برای هر شرکت متفاوت است ، از جمله :
- پشتیبانی در ۲۴ ساعت شبانه روز و ۷ روز هفته
- استفاده از خدمات کمک رسانی بین المللی توسط شرکتهای مرتبط
- عدم محدودیت سنی
بیمه مسافرتی چیست ؟ – مواردی که شامل بیمه مسافرتی نمی شود
مواردی که شامل بیمه مسافرتی نمی شود ، عبارتند از :
- بیماری سابقه دار، عوارضی که بیمه شده قبلاً از آن آگاهی داشته و قبل از شروع پوشش بیمه ای برای آن تحت درمان بوده یا می باشد.
- آثار ناشی از مصرف مواد مخدر، مشروبات الکلی و دارو های روان گردان به جز داروهایی که توسط تجویز پزشک مصرف شده باشد.
- انجام ورزشهای حرفه ای و یا ورزشهایی که عرفاً خطرناک تلقی می شوند مانند اسکی، پرش با چتر، صخره نوردی و غیره.
- آلودگی ناشی از تشعشعات هسته ای
- جنگ، حمله نظامی و عملیات تروریستی
- خودکشی، صدمات عمدی وارده به خود، مشارکت در عمل مجرمانه
- زایمان در خلال 3 ماه مانده به موعد زایمان و سقط جنین اختیاری
- اختلالات مادرزادی و بیماریهای ناشی از آن
- عوارض ناشی از بیماری های روانی و جنون
- پیشگیری یا واکسیناسیون
- عوارض ناشی از فیزیوتراپی
- انرژی درمانی و درمان به منظور زیبایی، معالجه از طریق چشمه های آب معدنی
- بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله، آتشفشان، رانش زمین
بیمه مسافرتی چیست ؟ – انواع بیمه نامه های مسافرتی
بیمه نامه های مسافرتی به صورت انفرادی و گروهی ، هم در سفرهای داخلی و هم در سفرهای خارجی، قابل خریداری و استفاده می باشد و به طور کلی انواع بیمه نامه های مسافرتی عبارتند از :
- بیمه گزار ( شخص حقیقی) در بیمه های انفرادی قادر خواهد بود به صورت آنلاین یا حضوری، با مراجعه به یکی از دفاتر بیمه، کپی گذرنامه، مدت اقامت و مقصد سفر خود نسبت به خرید بیمه مسافرتی اقدام نماید.
- بیمه های گروهی مختص تورهای مسافرتی می باشد که در این بیمه نامه، بیمه گزار می تواند شخصیت حقیقی و یا حقوقی داشته باشد و با توجه به مدت زمان سفر و سرمایه مورد نظر خود، نسبت به خرید بیمه مسافرتی اقدام نماید
شرایط کلی بیمه نامه های گروهی به شرح زیر می باشد :
- حداقل تعداد بیمه شدگان 10 نفر است .
- هزینه های پزشکی، 10 % سرمایه بیمه برای هر بیمه شده است .
- انتخاب سن بیمه شدگان از بدو تولد تا 80 سالگی امکان پذیر می باشد .
- این بیمه نامه، اغلب جهت بیمه تورهای داخلی، خارجی و اردوهای تحصیلی استفاده می شود
بیمه مسافرتی چیست ؟ – خدمات بیمه های مسافرتی در سفرهای خارجی
خدمات بیمه های مسافرتی در سفرهای خارجی عبارتند از :
- پرداخت و جبران هزینه های پزشکی و بستری در مراکز درمانی خارج از کشور اعم از هزینه های بستری در بیمارستان، جراحی، معاینات پزشکی و داروهای تجویز شده از جانب پزشک در صورت بروز بیماری یا صدمات جسمانی بیمه شده در خارج از ایران
- پرداخت هزینه های فوریت دندانپزشکی اعم از هزینه های معالجه دندان درد، درمان عفونت و کشیدن دندان
- بازگشت اعضای خانواده همراه بیمه شده به کشور ، در صورتی که بیمه شده، بیش از ۱۰ روز نیازمند بستری در بیمارستان باشد، هزینه بازگشت یکی از اعضای بلافصل خانواده وی به کشور محل اقامت، پرداخت خواهد شد. ( این هزینه در صورتی که فرد قادر به استفاده از وسیله اصلی سفر خود نباشد، قابل پرداخت می باشد)
- جا به جایی یا بازگرداندن بیمه شده به کشور در طول سفر در اثر بیماری یا حادثه : در صورت بروز هر گونه حادثه یا بیماری ناگهانی بیمه شده، انتقال وی به یک مرکز درمانی مجهز و یا بازگرداندن وی به کشور محل اقامت خود صورت خواهد گرفت. ممکن است با توجه به موقعیت و یا حال بیمه شده، وی به وسیله آمبولانس و یا سایر وسایل نقلیه، به نزدیکترین مرکز درمانی انتقال یافته و یا در شرایط حادتر به کشورش بازگردانیده شود.
- بازگرداندن جسد متوفی : اگر بیمه شده بر اثر حوادث مشمول بیمه نامه فوت کند، تمهیدات لازم و هزینه های مورد نیاز جهت بازگرداندن جسد وی به کشور محل اقامت خود تأمین خواهد شد.
- سفر اضطراری یکی از اعضای بلافصل خانواده : در صورتی که بیمه شده به علت حوادث و یا بیماری های مشمول در بیمه نامه، بیش از ۱۰ روز در بیمارستان بستری شود، هزینه سفر یکی از اعضای بلافصل خانواده وی، از کشور محل اقامت بیمه شده، تأمین خواهد شد.( این هزینه شامل هزینه رفت و برگشت و مخارج اقامت وی است)
- بازگشت اضطراری به کشور به دلیل فوت یکی از اعضای نزدیک خانواده : در صورتی که بیمه شده به دلیل فوت ناگهانی یکی از اعضای نزدیک خانواده خود ( تا بستگان درجه دوم) ، ناچار به توقف سفر و بازگشت به کشور محل اقامت باشد، هزینه سفر او به کشور پرداخت خواهد شد. ( پرداخت این هزینه در صورتی میسر می باشد که بیمه شده امکان بازگشت با وسیله شخصی خود و یا وسیله ای که برای سفر اجاره شده است را نداشته باشد)
- ارسال پیام و اطلاعات مراجع درمانی در مواقع اضطراری : مسئولیت ارسال پیامهای اضطراری بیمه شده در ارتباط با حوادث مشمول بیمه نامه بر عهده بیمه گر بوده و به تقاضای بیمه شده، در اختیار او قرار خواهد گرفت. ( این اطلاعات شامل فهرست مراجع درمانی نظیر نام پزشکان، متخصصین، دندانپزشکان یا پیراپزشکان نزدیک به محل، نشانی بیمارستانها، مراکز پزشکی، داروخانه ها و آمبولانسها به جز مراکز تشخیص پزشکی خواهد بود)
- جبران هزینه های ناشی از فقدان گذرنامه، گواهینامه رانندگی و شناسنامه در خارج از کشور در صورت مفقود شدن گذرنامه، گواهینامه رانندگی و شناسنامه بیمه گذار در خارج از کشور، شرکت بیمه، موظف است علاوه بر ارائه اطلاعات لازم جهت طی مراحل اداری مربوطه در مراجع قانونی و مؤسسات محلی برای به دست آوردن مدارک مفقود یا سرقت شده، هزینه های جا به جایی و صدور المثنی آنها را نیز تا سقف مندرج در بیمه نامه تقبل کند .
- مساعدت حقوقی : در صورتی که بیمه شده به موجب قوانین مدنی کشوری که به آن سفر کرده است و در رابطه با خسارت اتفاقی وارد به شخص ثالث و یا عدم رعایت قوانین و مقررات اجرایی محلی به عنوان یک شهروند ساده تحت تعقیب قرار گیرد هزینه های دفاع قانونی از وی به جز مسئولیتهایی که ناشی از استفاده، تملک یا نگهداری وسیله نقلیه موتوری باشد تا سقف مندرج در بیمه نامه قابل پرداخت می باشد .
- جبران خسارت تاخیر در ورود بار همراه مسافر : در صورتی که چمدان تحویل داده بیمه شده به شرکت هواپیمایی در زمان ورود به کشور مقصد، به او تحویل داده نشود، هزینه های خرید لوازم و مواد بهداشتی ضروری تا سقف مندرج در بیمه نامه قابل پرداخت خواهد بود.
- پوشش تأخیر در حرکت : در صورتی که وسیله نقلیه عمومی مورد استفاده بیمه گزار، حداقل ۶ ساعت تأخیر داشته باشد، هزینه های تقبل شده به دلیل این تأخیر، تا سقف مندرج در بیمه نامه، به بیمه شده پرداخت خواهد شد (هزینه هایی مانند حمل و نقل، اقامت در هتل و خورد و خوراک)
- بازگرداندن کودکانی که بی سرپرست مانده اند؛ در صورتی که بیمه شده به علت بیماری، فوت و یا انتقال به کشور متبوع، قادر به مراقبت از فرزند زیر ۱۵ سال خود نباشد، هزینه برگشت فرزند او به ایران تحت نظارت یک سرپرست، قابل پرداخت خواهد بود
- جبران خسارت فقدان بار تحویلی به هواپیما
- حواله تضمین وجوه نقد
- حواله وجوه نقد
- تحویل دارو
- یافتن و ارسال بار و ملزومات شخصی
بیمه مسافرتی چیست ؟ – چند نکته در مورد خرید بیمه مسافرتی
در این بخش قصد داریم چند نکته در مورد خرید بیمه مسافرتی را عنوان نماییم :
- بیمه نامه مسافرتی از تاریخ خروج بیمه گزار از مرزهای کشور ایران و تنها برای مسافرتهای کمتر از ۹۲ روز (3 ماه متوالی) معتبر می باشد. لازم به ذکر است بیمه شده می تواند در طول مدت اعتبار بیمه نامه، به دفعات به خارج از کشور سفر کند.
- اعتبار بیمه نامه مسافرتی از زمان خروج از کشور، آغاز می شود .
- در صورت پایان اعتبار بیمه نامه در طول سفر، تمدید آن مقدور نیست.
- در صورت عدم استفاده از بیمه نامه تا ۶ ماه پس از تاریخ صدور، می توان با در دست داشتن اصل بیمه نامه و گذرنامه، به واحد صادر کننده آن مراجعه و نسبت به فسخ بیمه مسافرتی اقدام کرد . ( این بند مشروط بر عدم دریافت ویزا و ممهور نشدن ویزا به مهر خروج از تاریخ صدور بیمه نامه می باشد )
بیمه مسافرتی چیست ؟ – قیمت بیمه نامه مسافرتی
شرکت های بیمه قیمت های مختلفی را برای طرح های بیمه خود تعیین کرده اند. قیمت بیمه مسافرتی به شرایط و پوشش های آن، سن مسافر، کشور مورد نظر و نیز مدت سفر بستگی دارد. بدون شک شرایط بهتر و پوشش های بیشتر منجر به بالا رفتن قیمت ها می شود. برخی از عوامل مؤثر بر قیمت بیمه مسافرتی عبارتند از :
- سن بیمه گذار : شرکت های بیمه رده بندی های سنی برای بیمه گذاران خود تعریف کرده و طبق آن به تعیین تعرفه های قیمت متفاوتی پرداخته اند. رده های سنی تا 12 سال، 13 تا 65 سال، 66 تا 70 سال، 71 تا 75 سال، 76 تا 80 سال و 80 سال به بالا برای بیمه گذار تعریف شده اند و با افزایش سن، قیمت بیمه مسافرتی برای بیمه گذار افزایش می یابد.
- مدت زمان سفر : قیمت بیمه مسافرتی فرد بسته به مدت زمان سفر متفاوت خواهد بود و مدت زمانی که شرکت های بیمه برای بیمه نامه های مسافرتی خود در نظر گرفته اند، عبارتند از : 1-7 روز ، 8 – 15 روز ، 16 – 23 روز ، 24 – 31 روز ، 32 – 45 روز ، 46 – 62 روز ، 63 – 92 روز ، 6 ماهه ، 1 سال
- سقف تعهدات بیمه های مسافرتی : حداکثر و یا حداقل تعهد مالی که شرکت های بیمه در قبال بیمه گذاران خود تقبل می کنند، یکی از عوامل افزایش و یا کاهش قیمت بیمه های مسافرتی می باشد . به عنوان مثال برخی شرکت ها، بیمه نامه هایی با سقف تعهد10 هزار، 15 هزار،30 هزار و یا 50 هزار یورو دارند. این سقف تعهد یعنی این که اگر هزینه های فرد از 50 هزار یورو بیشتر شد، شرکت موظف به قبول آن نخواهد بود.
- مناطق تحت پوشش بیمه مسافرتی : بسته به کشور مقصد قیمت بیمه مسافرتی می تواند متفاوت باشد . شرکت های بیمه ، قیمت بیمه نامه های مسافرتی را بر اساس این مناطق تعیین می کنند و هر چه حوزه منطقه ای که فرد به آن سفر می کند، وسیع تر باشد، قیمت بیشتر خواهد شد. برخی شرکت های بیمه مناطق تحت پوشش بیمه ای خود را به خاورمیانه و شمال آفریقا، کشورهای حوزه خلیج فارس، سراسر جهان به جز آمریکا و کانادا و … تقسیم بندی کرده اند.
بیمه مسافرتی چیست ؟ – بیمه مسافرتی شینگن
ویزای شینگن با توجه به هدف مسافر از سفر در 4 نوع کلی ارائه می شود و دریافت آن نیازمند خرید بیمه مسافرتی معتبر می باشد. دارا بودن این بیمه نامه با توجه به نرخ بالای هزینه های درمان، در جبران خسارات پزشکی در کشورهای حوزه شینگن بسیار کارآمد می باشد که با این وجود خرید بیمه مسافرتی شینگن کاملا منطقی و مقرون به صرفه به نظر می رسد. لازم به ذکر است عواملی مانند سن بیمه گذار، مدت زمان سفر و سقف تعهدات بر قیمت بیمه مسافرتی شینگن موثرند از این رو خرید بیمه مسافرتی شینگن نیازمند دقت و توجه کافی است .
بیمه مسافرتی چیست ؟ – مقدار پوشش و سقف تعهدات بیمه مسافرتی
مقدار پوشش و سقف تعهدات بیمه مسافرتی به شرح زیر می باشد :
- هزینه های بستری و پزشکی در بیمارستان در خارج از کشور تا 50000 یورو با فرانشیز 25 (فرانشیز: به مبلغی از خسارت گفته می شود که به عهده فرد بیمه شده بوده و بیمهگر نسبت به آن تعهدی ندارد)
- پرداخت هزینه های فوری دندانپزشکی تا سقف 400 یورو با فرانشیز 25
- سفر اضطراری یکی از اعضا بلافصل خانواده تا سقف 850 یورو
بیمه مسافرتی چیست ؟ – مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه مسافرتی
مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه مسافرتی عبارتند از :
- ارائه گذرنامه
- کپی از صفحات گذرنامه (صفحه اول، صفحات مربوط به ویزا، صفحه ورود و خروج به کشور مبدأ و مقصد)
- ارائه بیمه نامه
- نسخه پزشک و صورت حساب های پرداختی
- تکمیل فرم دریافت خسارت
گروه آتیه آفرینان ایرانیان – مجری و ارائه دهنده بهترین خدمات و مشاوره های تحصیل و اقامت در اروپا