اجازه کار در ترکیه در این مقاله مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. شرایط اخذ اجازه کار در ترکیه به چه صورتی است؟ برای اخذ اجازه کار در ترکیه چه مدارک مورد نیاز می باشد؟ این مطلب توسط متخصصان موسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان تهیه و تالیف شده است.
امید است که مطالب فوق بتواند برای شما مفید باشد و بتواند در روند بررسی اجازه کار در ترکیه کمک بسزایی داشته باشد. برای پاسخ بهتر به سوالات خود در رابطه با تحصیل در ترکیه می توانید با کارشناسان موسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان تلفنی بهره مند شوید.
حتما بخوانید: مهاجرت به ترکیه
حتما بخوانید: آموزش زبان ترکی استانبولی
روش های دریافت اخذ اجازه کار در ترکیه
در ترکیه راه های مختلفی برای دریافت اجازه کار وجود دارد. اخذ اجازه کار در ترکیه از 3 طریق کارمندی، کارفرمایی و دانشجویی امکان پذیر می باشد که به شرح زیر می باشد:
- پیدا کردن کارفرمای ترک و استخدام در شرکت ترکیه ای (کارمندی):
آسانترین و کم هزینه ترین راه دریافت اجازه کار در ترکیه پیدا کردن یک کار در یک شرکت ترکی است. با استخدام در یک شرکت ترک، فرد متقاضی علاوه بر دریافت حقوق مطابق با قانون وزارت کار ترکیه بیمه نیز خواهد شد. حق بیمه نیز توسط کارفرمای ترک پرداخت خواهد شد و فرد متقاضی نیازی به پرداخت بیمه ندارد.
- ثبت شرکت در ترکیه (کارفرمایی):
افراد با ثبت شرکت در ترکیه می توانند برای خود اجازه کار دریافت نمایند. بدین صورت که با پرداخت مالیات شرکت و حق بیمه خود اجازه کار را دریافت نمایند. مبلغ حق بیمه متناسب با شغل فرد تغییر خواهد کرد. به طور معمول در حدود 1500 لیر تا 2500 لیر به صورت ماهیانه می باشد.
- اجازه کار از طریق دانشجویی یا شرکت در دوره های مرتبط (دانشجویی)
اگر فردی در ترکیه دانشجو باشد می تواند این مجوز را دریافت نماید. با شرکت در کلاس های فنی با اخذ مدرک در بعضی مشاغل نیز حتی بدون نیاز به کار کردن، می توان اجازه کار دریافت کرد.
به طور مثال با شرکت در دوره های پرستاری در منزل و اخذ مدرک آن می توان اجازه کار را دریافت نمود. این نوع از اجازه کار، هزینه کم تری نسبت به ثبت شرکت خواهد داشت و فرد با پرداخت فقط حق بیمه ماهیانه خود می تواند از امتیازات مجوز کار بهره مند شود.
مراحل اخذ اجازه کار در ترکیه
به غیر از اخذ اقامت کاری ترکیه، لازم است تا مجوز کار در ترکیه را نیز دریافت کرد. مرحله اصلی این کار، این است که از یک کارفرمای ترک پیشنهاد کاری دریافت شده باشد. پس از دریافت پیشنهاد کاری، متقاضی می تواند برای اخذ اجازه کار ترکیه، اقدامات زیر را انجام نماید:
- در ابتدا نیاز به یک قرارداد کار و یا پیشنهاد کاری می باشد.
- ابتدا درخواست اجازه کار را می توان به صورت آنلاین ارسال کرد.
- کارفرما نیز باید در همین مقطع مدارک مربوط به استخدام یک شخص غیر ترک را به دولت ارائه دهد. (حداکثر تا 6 روز بعد از درخواست)
- مدارک و اسناد و کارفرمای باید به اداره MLSS برسند، از این رو پروسه زمانی بررسی پرونده ظرف مدت 90 روز به طول خواهد انجامید.
- مدارک باید توسط وزارت کار بررسی شود.
- نتیجه درخواست هم به صورت ایمیل و هم به صورت کتبی به دست فرد متقاضی خواهد رسید.
- در صورت تایید مدارک توسط اداره مربوطه، باید فرد به صورت حضوری به کشور ترکیه مراجعه نماید و ویزای کار و اجازه دریافت گذرنامه خود را مهر و تأیید نماید.
- در نهایت، باید برای اجازه اقامت در ظرف 30 روز پس از ورود خود در ترکیه اقدام به درخواست نمود.
- درخواست متقاضی در نزدیک ترین ایستگاه پلیس محلی شعبه Foreigner’s به کارفرمای مورد نظر ارائه می گردد.
- شروع کار برای فرد امکان پذیر نخواهد بود تا زمانی که برای متقاضی ویزای کار ترکیه، اجازه کار ترکیه، و اجازه اقامت ترکیه صادر شده باشد.
اخذ مجوز شهرداری در بعضی از کسب و کارها در ترکیه
برای افراد خارجی به هنگام تاسیس بعضی از کسب و کارها در ترکیه، به خصوص مشاغلی که در معابر عمومی مانند رستوران، کافه، آرایشگاه، سالن ورزشی و… فعالیت دارند، علاوه بر اخذ اجازه کار در ترکیه، اخذ مجوز شهرداری یا «RUHSAT» نیز لازم می باشد.
عموما اخذ مجوز شهرداری برای اتباع ترک هیچ دردسری به همراه نخواهد داشت. اما اتباع خارجی با اندکی مشکل همراه خواهد بود. زیرا لازم است تا قبل از آن، فرد اجازه کار در ترکیه را نیز داشته باشد.
از راهحلهای موجود برای رفع این مشکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
باید بدانید که تاسیس کسب و کار مثل تاسیس شرکت در ترکیه است؛
- میتوانید مالکیت کسب و کار خود را به صورت موقت، به نام یک فرد ترک بکنید.
- از دیگر راهحلها، همکاری با یک شریک ترک است.
- به علاوه، برای اخذ مجوز کار نیز لازم تا حداقل سرمایه لازم را داشته باشید و 5 فرد ترک را نیز استخدام کنید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ اجازه کار و ویزای کار در ترکیه
مدارک لازم برای اخذ مجوز کار در ترکیه به شرح زیر است:
- ترجمه آخرین مدرک تحصیلی و ریز نمرات
- یک نسخه از همان مدرک تحصیلی
- نسخه قرارداد کار در ترکیه با کارفرما
- توصیه نامه ترجمه شده
- دریافت گواهینامه مهارت در صورت لزوم
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای کاری ترکیه به شرح زیر می باشد:
- دفترچه اقامت
- ارائه برگه اقامت و پاسپورت
- یک قطعه عکس
- کد ملی جمهوری ترکیه که از سوی اداره امنیت ترکیه صادر شده و مخصوص تبعه خارجی (متقاضی) می باشد.
- برگه درخواست کار
- پیشنهاد کاری از کارفرما
- مدارک تأیید صحت پیشنهاد کاری
- برگه در خواست الکترونیکی
- تایید مدارک شرکتی درخواست کار شما را تأیید نموده از طرف وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه
- آدرس ایمیل کارفرما
- کد رمز دولتی کارفرمای خود
- حداقل مدرک تحصیلی دیپلم
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای همراه در ترکیه
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای همراه ترکیه برای افرادی که درخواست ویزای کار داده اند و اجازه کاری خود را دریافت نموده اند، به شرح زیر می باشد:
- پرداخت هزینه کارت اقامت به مبلغ 72 لیر (برای کودکان زیر 18 سال 36 لیر)
- اصل و کپی مدارک هویتی
- اثبات تمکن مالی برای سرپرستی اعضای خانواده در طول مدت اقامت
- بیمه درمانی اعضای خانواده
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اخذ شماره مالیاتی برای کلیه اعضای خانواده
هزینه درخواست ویزای کار ترکیه
هزینه درخواست ویزای کار و مجوز کار در ترکیه به شرح زیر می باشد:
- برای گواهی اجازه کار موقت: 933 لیر
- برای گواهی اجازه کار دائم: 9332 لیر
- برای گواهی اجازه کار مستقل: 9332 لیر
- ویزای کار موقت یک ساله با هزینه 615.20 لیر
- ویزای کار دائم با هزینه 615.70 لیر
- ویزای کار مستقل با هزینه 6152.70 لیر
- ویزای کار مستقل با هزینه 6152.70 لیر
- هزینه کارت اقامت برای کلیه ویزا های کاری 72 لیر می باشد.
شرایط تمدید اجازه کار
در ابتدا اجازه کار برای یک دوره 1 ساله برای فرد متقاضی صادر می گردد. در صورتی که نیاز به تمدید مجوز کار باشد، باید برای تمدید در عرض 45 روز، اجازه اقامت کار، در آخرین لیست مشاغل مورد نیاز ترکیه موجود و بر اساس آن در خواست را صادر کرد. اجازه کار تمدید شده، به مدت 2 سال تمدید خواهد شد و اعتبار خواهد داشت.
در صورتی که مجدد پس از مدت 2 سال نیاز به تمدید آن داشته باشد و تمام موارد فوق الذکر را دارا باشد، این بار برای فرد به مدت 3 سال تمدید خواهد شد. در صورتی که شخص، طی مدت 8 سال متوالی در ترکیه اقامت داشته باشد و مجوز کاری وی تمدید شود، می توانید برای اجازه کار دائم ترکیه اقدام نماید و در خواست خود را بفرستد. از این رو برای ارائه مدارک و مستندات خود باید به دفتر وزارت کار و امور اجتماعی در آنکارا مراجعه نمود.
شرایط اخذ اجازه کار به عنوان کارفرما و تمدید آن
افراد متقاضی پس از ثبت شرکت در ترکیه می توانند به عنوان کارفرما، برای اخذ اقامت کاری ترکیه درخواست دهند. با ثبت شرکت به مدت یک سال، برای فرد متقاضی اجازه کار صادر می شود.
با داشتن شرایط لازم در شرکت، اجازه کار فرد 2 ساله و پس از آن 3 ساله صادر می گردد. بعد از 5 سال متوالی، در صورتی که فرد بیش از 6 ماه از ترکیه خارج نشده باشد، می تواند برای دریافت اقامت دائم ترکیه اقدام نماید.
نکته ای که برای تمدید اجازه کار در ترکیه از طریق کارفرمایی بسیار اهمیت دارد، فعال بودن شرکت مورد است که از معیارهای تمدید اجازه کار به حساب می آید. برخی از معیارهایی که برای تمدید اجازه کار از طریق کارفرمایی مهم می باشد به شرح زیر است:
- ملاک دیگری که برای تمدید اجازه کار، مورد توجه قرار می گیرد، سودآوری شرکت می باشد.
- سودآوری در سال های اول چندان اهمیتی ندارد اما در سال های بعد، شرکت حتما باید سودآوری داشته باشد.
- برای ادامه اجازه کار حداقل باید بیمه 5 شهروند ترک پرداخت شود.
- برای تمدید اجازه کار باید 60 روز قبل از اتمام اجازه کار اقدام نمود.
شرایط اخذ اجازه کار به عنوان دانشجو
اجازه کار دانشجویی برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی یعنی کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه های ترکیه مقدور می باشد. اما برای دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی امکان گرفتن اجازه کار در ترکیه ضمن تحصیل وجود نخواهد داشت. اجازه کار دانشجویان خارجی سبب حذف مجوز اقامت دانشجویی آنها و حقوقی که از این طریق از آنها بهره مند میشدند، نمیگردد.
لازم به ذکر است که دانشجویانی که برای دوره کارشناسی خود از بورس دولتی ترکیه استفاده کرده باشند، حتی اگر نوع اقامت آنها را برای مدت زمان کوتاهی تغییر داده باشند، نمیتوانند پس از فارغ التحصیلی خود، اجازه کار در ترکیه را دریافت نمایند.
دانشجویان خارجی که تحصیلات عالی خود را در ترکیه سپری کرده باشند، قبل از گذشت یک سال از تاریخ فارغ التحصیلی، می توانند درخواست مجوز کار نمایند، این درخواست باید مطابق با بخشنامه تعیین شده توسط هیئت مشورتی کار بین المللی ارزیابی شود.
شرایط اخذ اجازه کاری پزشکان در ترکیه
اتباع خارجی در صورتی که دارای معیارهای صلاحیت باشند، می توانند برای استخدام به عنوان پزشک و یا پرستار درخواست نمایند. اولین نیاز فارغ التحصیلی از یک دانشکده پزشکی است.
دانشکده پزشکی که فرد در آن تحصیل کرده است، می تواند در ترکیه یا خارج از ترکیه باشد. در صورتی که فرد در دانشگاهی خارج از ترکیه تحصیل نموده است باید مدرک خود را معادل سازی نماید.
طبق ماده 5 آیین نامه اصول و روش کار متخصصان پزشکی خارجی، قانون عملکرد پزشکی و علوم پزشکی ترکیه، انتظار می رود که یک متخصص پزشکی معیارهای زیر را داشته باشد:
- داشتن گواهینامه های مهارت در شاخه پزشکی مربوطه و ثبت نام های ارائه شده توسط وزارت بهداشت
- عدم وجود هر گونه مانع قانونی برای حرفه پزشکی
- تسلط و مهارت در زبان ترکی
- کار مطابق با قوانین موجود پس از اخذ اجازه اقامت
- داشتن بیمه مسئولیت حرفه ای
سخن پایانی
اجازه کار در ترکیه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت. در صورتی که قصد مهاجرت کاری به کشور ترکیه را دارید، می توانید با توجه به شرایط خود اقدام به اخذ اجازه کار در ترکیه نمایید.
کارشناسان ما در مؤسسه مهاجرتی آتیه آفرینان ایرانیان بر اساس شرایط شما، روش ها و گزینه های مناسب با سابقه کاری شما برای اخذ اجازه کار ترکیه را ارائه خواهند داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اجازه کار در ترکیه می توانید با مشاوران مجرب ما در امر حقوق بین الملل تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان تلفنی دریافت نمایید.
سوالات متداول
اخذ مجوز کار در ترکیه چگونه است؟
مرحله اصلی این کار این است که از یک کارفرمای ترک پیشنهاد کاری دریافت شده باشد.
روش های دریافت اجازه کار در ترکیه چیست؟
1. کارمندی
2. کارفرمایی
3. دانشجویی